Strona 1 z 1

Sprawdzone ciasto na pizzę

: 13 gru 2013, o 18:32
autor: LadyKatha
Macie swoje sprawdzone przepisy na ciasto, żeby zrobić dobrą pizzę? Ostatnio eksperymentowałam z mamą ale nie wyszła taka jak w pizzeriach ;P
szklanka mąki
1/4 kostki drożdży
1 jajko
pół szklanki mleka
1/4 masła
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
próbowałam wyrobić ciasto z tego i cały czas kleiło się do rąk, mama dosypywała mi mąki ale średnio pomagało, w końcu rozgniotłam to na tacy, posmarowałam olejem, ketchupem, porozkładałam równomiernie papryczkę, cebulkę, boczuś, pieczarki wcześniej podsmażone na patelni, ser żółty utarty na grubej tarce, oregano, pieprz. Później rozgrzałam piekarnik do 180 st, 25 min pieczenia
Pizza dzięki składnikom wyszła smaczna ale ciasto nie było najlepsze

Jakie są Wasze przepisy a ciasto do pizzy?? :eat:

Re: Sprawdzone ciasto na pizzę

: 5 kwie 2014, o 00:13
autor: Bodzia
LadyKatha po co tyle problemu przy pizzy?? Szklanka mąki, 1/8 kostki drożdży, 1/3 szklanki wody (ciepłej -w niej rozpuść drożdże zanim wymieszasz z mąką i resztą), łyżeczka soli, łyżka oleju, wyrabiaj i wyrabiaj ewent. dodaj mąki potem zostaw aż urośnie i rozwałkuj :)

Re: Sprawdzone ciasto na pizzę

: 29 sie 2014, o 16:25
autor: Aleksandra1982
Ja mam przepis na cienkie ciasto:
1,5 szkl. mąki (375g)
30 g drożdży
½ szkl. letniej wody
1 łyżeczka oleju
1/3 łyżeczki soli
Drożdże wymieszać z wodą i potem dodać resztę składników.Ciasto wyrobić i odstawić na około 60 min. do wyrośnięcia.
Polecam!

Re: Sprawdzone ciasto na pizzę

: 2 paź 2014, o 15:04
autor: stara_ale_jara
Bodzia pisze:LadyKatha po co tyle problemu przy pizzy?? Szklanka mąki, 1/8 kostki drożdży, 1/3 szklanki wody (ciepłej -w niej rozpuść drożdże zanim wymieszasz z mąką i resztą), łyżeczka soli, łyżka oleju, wyrabiaj i wyrabiaj ewent. dodaj mąki potem zostaw aż urośnie i rozwałkuj :)
Moim zdaniem błędem jest rozwałkowywanie ciasta, ponieważ traci w ten sposób swoją miękkość. Ciasto powinno się rozciągać rękoma.
Pojedynczą kulę ciasta ułożyć na oprószonym mąką blacie i stopniowo rozpłaszczyć palcami nie naciskając przy tym brzegów. Ułożyć tak powstały placek na wierzchu dwóch połączonych ze sobą pięści. Obracać i delikatnie rozciągać placek kciukami, aż sam zacznie się rozciągać pod wpływem grawitacji. Obracać dalej aż do uzyskania pożądanego rozmiaru, lub gdy placek stanie się zbyt cienki w którymś miejscu (zacznie prześwitywać). W razie potrzeby stopniowo oddalać od siebie obie dłonie. Rozciągnięty placek będzie tym bardziej okrągły, im dokładniej została wcześniej uformowana a następnie rozpłaszczona kula oraz im bardziej równomierne było rozciąganie.

Re: Sprawdzone ciasto na pizzę

: 1 mar 2016, o 14:21
autor: diet91
Ja pizze zawsze kupowałam w restauracji. Ewentualnie jakieś gotowe do podgrzania w sklepie.
Niby łatwe przepisy ale coś leniwa jestem. Może kiedyś spróbuję, zapiszę przepis...

Re: Sprawdzone ciasto na pizzę

: 10 kwie 2016, o 14:42
autor: alina87r
Ja korzystam z tej strony doradcasmaku, dania zawsze mi wychodzą i są smaczne, polecam.

Re: Sprawdzone ciasto na pizzę

: 11 wrz 2016, o 08:54
autor: Dariana
Mi zawsze takie ciasto wychodzi nieznośnie grube ;/

Re: Sprawdzone ciasto na pizzę

: 12 wrz 2016, o 08:40
autor: kametr
Spróbuj kochana z tego przepisu:
przepisy.pl/przepis/pizza-capricciosa

Ciasto jest bardzo cienkie i smaczne.Również miałam problem ze znalezieniem dobrego przepisu na ciasto. Doszło do tego,ze kupowałam gotowe spody jak rodzina moja się zbuntowała i powiedziała,ze nie będzie jadła pizzy na kilkucentymetrowym spodzie. W końcu koleżanka podsunęła mi ten przepis i rzeczywiscie, jeśli robisz zgodnie z zasadami to ciasto wychodzi bardzo cienkie i smaczne.
Na wierzch dodaję wszystko co mi podpasuje.W ostatnim czasie polubiłam nawet ananasa:
Obrazek

Re: Sprawdzone ciasto na pizzę

: 19 paź 2018, o 11:37
autor: Nati
Moją ulubioną pizzą jest ta z restauracji Szkutnia w Warszawie. Każdemu polecam się tam wybrać, bo jedzenie jest przepyszne. Mają tam też wiele innych dań, więc każdy znajdzie coś w sam raz dla siebie.

Re: Sprawdzone ciasto na pizzę

: 13 sty 2019, o 14:12
autor: alice
Ja w sumie robię z takiego przepisu i wychodzi smaczne:
półtorej szklanki mąki pszennej.
pół szklanki ciepłej przegotowanej wody.
dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek.
3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych
pół łyżeczki soli.
pół łyżeczki cukru
No i równie ważny co ciasto, jest sos pomidorowy. Robię akurat z passaty Łowicz, którą dobrze doprawiam ziołami, czosnkiem i solą.